25 Siječanj 2023

Poziv na predstavljanje inicijative „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” 

Europska unija pokrenula inicijativu „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” kojem je cilj stvaranje europsku mreže lokalno izabranih političara.

Riječ je o novom pristupu, približavanja aktivnosti Europske unije kroz savez između europske i lokalne razine upravljanja.

U sklopu mjere informiranja koju organizira Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA lokalnim političarima, predstavnicima Zadarske županije te gradova i općina iz Zadarske županije bit će predstavljena inicijativa „Gradimo Europu s lokalnim dionicima”.

Mjera informiranja će biti održana u utorak, 31. siječnja 2023. godine s početkom u 10 sati u Centru za kreativne industrije (Put Murvice 3A, Zadar). 

Zbog organizacijskih potreba, sudjelovanje je potrebno prijaviti do petka, 27. siječnja 2023. godine na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Inicijativa „Gradimo Europu s lokalnim dionicima” omogućit će lokalnim političarima suradnju i širenje informacija o pitanjima EU-a koja se tiču lokalnog stanovništva na lokalnoj razini. Također će pomoći u povećanju angažmana i poticanju rasprava o budućnosti Europe. Krajnji je cilj podupiranje stvaranja istinske europske javne sfere.

Europska komisija poziva lokalne vlasti na pridruživanje projektu. 

Partnerstvo započinje kad Europska komisija prihvati obrazac za prijavu. Europska komisija to prihvaćanje potvrđuje pismom poslanim putem e-pošte partneru i šalje lokalnoj vlasti metalnu pločicu kojom se priznaje ovo strateško savezništvo. Partnerstvo ne uključuje nikakve financijske transakcije.

Kad postane članom mreže, lokalni dionik će redovito sudjelovati u raspravama s članovima svoje izborne jedinice i lokalnim medijima o političkim inicijativama te mjerama koje provodi EU.

Predstavljanje EU na lokalnoj razini ključno je za održavanje zamaha koji je pokrenula Konferencija o budućnosti Europe i u kontekstu NextGenerationEU. 

Više informacija možete pronaći ovdje i poveznica na prijavu ovdje.