25 Siječanj 2023

Predstavljanje foruma za start-up poduzetništvo na selu

Europska komisija pokretač je i koordinator foruma za start-up poduzetništvo na selu.

U sklopu mjere informiranja koju organizira Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA za predstavnike Zadarske županije te gradova i općina iz Zadarske županije bit će predstavljen forum za start-up poduzetništvo na selu.

Mjera informiranja će biti održana u utorak, 31. siječnja 2023. godine s početkom u 10 sati u Centru za kreativne industrije (Put Murvice 3A, Zadar). Zbog organizacijskih potreba, sudjelovanje je potrebno prijaviti do petka, 27. siječnja 2023. godine na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Forum je pokrenut s ciljem dobivanja uvida u potencijale start-up poduzeća u ruralnim područjima i prepreke s kojima se takva poduzeća suočavaju. Taj godišnji forum djelovat će na temelju dugoročne vizije EU-a za ruralna područja iz lipnja 2021. i Akcijskog plana Komisije za ruralna područja, a trebao bi dati zamah istraživanjima i inovacijama u ruralnim zajednicama te pomoći u izgradnji inovativnijeg poduzetništva koje će privući više mladih i talentiranih osoba.

Forum bi trebao postati otvoreni prostor u kojem se lokalne, regionalne, nacionalne i europske institucije i dionici mogu sastajati, raspravljati i oblikovati mjere kojima će se start-up poduzećima u ruralnim područjima omogućiti da budu pokretači inovacija. Forum će povezivati subjekte u području inovacija u ruralnim područjima u cijelom EU-u i poticati razvoj njihovih inovacijskih ekosustava. Forum za start-up poduzetništvo na selu bit će i mjesto za razmjenu znanja o inovativnim start-up poduzećima u ruralnim područjima, o tome čime se bave i po čemu su inovativna, što im nedostaje i koje dodatne usluge očekuju od inovacijskih ekosustava te kako bi ih se moglo ojačati u budućnosti.

Opći su ciljevi foruma za start-up poduzetništvo na selu sljedeći:

  • podupirati daljnji razvoj inovacijskih ekosustava u ruralnim područjima
  • utvrditi i analizirati pokretače inovacija u ruralnim područjima
  • povezati subjekte u području inovacija u ruralnim područjima u cijelom EU-u, s naglaskom na start-up poduzeća te
  • utvrditi zajedničko poimanje koncepta start-up poduzetništvo na selu i naglasiti povezanost s konceptom pametnog sela.