31 Ožujak 2023

Predstavljen kišni vrt uređen kroz EU projekt STREAM: Djeca Područne škole na Ploči posadila cvijeće uz moto „I mi smo posadili cvijet za bolji svijet“

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u sklopu projekta STREAM – Strategic Development of Flood Management, u petak je 31. ožujka 2023. godine održan info dan projekta i predstavljanje kišnog vrta ispred Osnovne škole Krune Krstića Zadar, Područne škole na Ploči.

Događanju su prisustvovali zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Osnovne škole Krune Krstića Zadar Jasmina Matešić.

U organizaciji događanja je sudjelovao o centar EUROPE DIRECT Zadar. Okupljenima su podijeljene i službene EU publikacije kroz koje mogu saznati više o aktivnostima Unije i  europskoj politici zaštite okoliša. EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Centri približavaju Europu ljudima. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Okupljenima je predstavljen koncept kišnog vrta i način na koji funkcionira te aktivnosti projekta STREAM.

„Projekt STREAM, zahvaljujući kojem smo se danas ovdje okupili, omogućio je izgradnju pilot rješenja pametnih sustava odvodnje kao što su kišni vrtovi kojima se nastoje izbjeći takvi katastrofalni scenariji u budućnosti. Danas ovdje stojimo na površini kišnog vrta koja služi kao mjesto za druženje, okupljanje i igru, ispod su bunari, u koje se kroz rešetke skuplja voda a na površini su biljke koje upijaju tu prikupljenu vodu.“, objasnila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković i dodala „Naši novoizgrađeni kišni vrtovi u Zadru i Biogradu među prvima su izgrađenima u Hrvatskoj. Uz to će se zahvaljujući sredstvima osiguranima kroz projekt STREAM izraditi projektna rješenja za 3 nova kišna vrta.“.

 „Želja nam je i nastojimo  napraviti što više zelenih površina i što više zelenih parkova, u tom sklopu i kišnih vrtova. U aglomeraciji imamo 11 takvih kišnih vrtova što znači da znamo koji je rizik poplave.“, kazao je gradonačelnik Dukić te je istaknuo kako su iskorištena sredstva pridonijela ne samo lokalnoj zajednici već i cjelokupnom odgoju i obrazovanju.

Zamjenik župana Vicković kazao je kako su rizici poplava veliki s obzirom na to da grad leži uz samu obalu te se nada kako se poplava iz 2017. godine više neće ponoviti.  

Cijeli program obogatili su i sami učenici Područne škole na Ploči, a pobrinuli su se i da vlada prava proljetna atmosfera. Tako su učenici trećeg razreda zimu ispratili pjesmom „Ode zima“, a pozdrav proljeću uputili su  učenici prvog razreda igrokazom „Proljetno buđenje“. Učenici drugog razreda  izveli su recitacije „Da je meni drvo biti“ i „Ekoporuke“, dok su učenici četvrtog razreda recitirali „Plava točkica“.

Osim pjesme i recitacija, učenici su imali i „pune ruke posla“. Naime, pobrinuli su se da njihov školski okoliš dobije pravi proljetni izgled pa su tako na samom kraju događanja na gredice posadili raznoliko cvijeće uz moto „I mi smo posadili cvijet za bolji svijet“.

Opći cilj projekta projekta STREAM je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 30. lipnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 9,4 milijuna eura, a od toga udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.