27 Travanj 2023

S bibliokombijem u posjetu školama u Galovcu i Raštanima Donjim

Sunčani četvrtak, 27. travnja bio je idealan dan za laganu vožnju po zadarskom zaleđu. Za učenike u dvije osnovne škole – Galovcu i Raštanima Donjim bio je poseban, učiteljice su im najavile dolazak gostiju. Uzbuđenje je bilo veliko, umjesto mrske matematike, komplicirane hrvatske gramatike ili još gore kakvog ispita, dan im je bio u znaku dolaska gostiju. Osim što je taj dan njihova mjesta u svom redovitom obilasku posjetio bibliokombi Gradske knjižnice Zadar, u posjet su im stigli i djelatnice Knjižnice Dajana Brunac i Matea Bakmaz te Lorena Marić i Marija Dušević iz centra EUROPE DIRECT Zadar.

Učenici 1. i 2. razreda Matične škole u Galovcu i njihove učiteljice Marta Vrkić i Sanja Maltež i učenici 4. razreda Područne škole Raštane Donje s učiteljicom Mateom Pirović sa zanimanjem su sudjelovali u radionici i pokazali svoje veliko znanje.

Gradska knjižnica Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA zajednički su realizirali aktivnost "S bibliokombijem po Zadarskoj županiji“. Djelatnice centra EUROPE DIRECT Zadar pridružile su djelatnicima Knjižnice u obilasku Zadarske županije.

U Osnovnoj školi Galovac i Područnoj školi Raštane Donje održane su radionice za djecu. Kako je uloga centra EUROPE DIRECT Zadar približavanje djelovanja EU-a građanima, tijekom radionice razgovaralo se i o Europskoj uniji.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. EUROPE DIRECT centru možete se obratiti s pitanjima o politikama, programima i prioritetima EU-a te sudjelovati u događanjima na temu budućnosti EU-a. Sve usluge su besplatne za sve uključene građane.

Gradska knjižnica Zadar nabavila je bibliokombi u sklopu projekta „Uključi se knjigom“. Cilj projekta bio je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom. Osim nabavke bibliokombija i pružanja knjižničnih usluga, projekt je uključivao i aktivnosti vezane uz unaprjeđenje kvalitete i širenje socijalnih usluga i programa za aktivno socijalno uključivanje osoba s invaliditetom. Nositelj projekta je bila Gradska knjižnica Zadar, a partneri na projektu su bili i Grad Nin, općine Poličnik, Preko i Galovac te Udruga HVIDR-a Zadar. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (85%). Agencija ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.