09 Svibanj 2023

Uz fritule, glazbu i cvijeće proslavljen Dan Europe u Zadru

U organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, u sklopu provedbe projekta EUROPE DIRECT Zadar, i ove je godine bogatim programom obilježen Dan Europe u Zadru.

U obilježavanju su sudjelovale škole ambasadori Europskog parlamenta Gimnazija Vladimira Nazora i Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar. Strukovne vještine pokazali su učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar i Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Događanju su nazočili župan Zadarske županije Božidar Longin, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković i ravnateljice uključenih škola - Sandra Šango, Zdenka Sršen-Juričević  i Anita Basioli.

Ovogodišnja proslava Dana Europe nastavlja se na ciljeve Europske godine vještina. Naime, u 2023. godini obilježava se Europska godina vještina u kojoj se želi ukazati na ulogu radne snage s traženim vještinama u održivom rastu, stvaranju inovacija i poboljšanju konkurentnosti poduzeća.

„Na Dan Europe tradicionalno se družimo se s građanima na Narodnom trgu u Zadru. Uloga centra EUROPE DIRECT Zadar koji djeluje pri Agenciji ZADRA NOVA jest upravo upoznavanje stanovnika Europske unije s mogućnostima koje im članstvo u Uniji pruža. I danas smo na Trgu radili upravo to. Ovo je godina u kojoj smo, kao zemlja članica, uvođenjem eura kao službene valute postali dio eurozone i schengenskog prostora i to nam je otvorilo mogućnosti da kao država i pojedinci još bolje osjetimo djelovanje EU-a, uz ona ranija prava koja uživamo – primjerice ostvarivanje zdravstvenog osiguranja u drugim zemljama članicama, besplatan roaming, mobilnost studenata i učenika. Kako je Europska komisija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina kad se fokus usmjerava na stjecanje vještina sukladno potrebama tržišta rada i cjeloživotnog obrazovanja, važan dio proslave su nam i mladi koju su tu da bi nam pokazali svoje vještine i znanja.“– poručila je ravnateljica Dujmović Vuković.

S njom se složio i župan Longin kazavši: „Danas smo svjedoci da je članstvo naše zemlje u Uniji bilo jedini pravi put prema kvalitetnom i održivom razvoju. Sve najveće investicije ostvarene su povlačenjem sredstava iz EU fondova, naši mladi dobili su priliku za školovanje na najprestižnijim europskim sveučilištima, a otvaranjem tržišta, osobito ulaskom u schengenski prostor i eurozonu, gospodarstvo je doživjelo novi uzlet. U tom kontekstu važno je Dan Europe obilježiti kao spomen na vizionarsku ideju koja je, kao mnoge kroz povijest čovječanstva, bila kamenom temeljcem naše zajedničke bolje budućnosti.“.

Učenici iz škola ambasadora Europskog parlamenta i tim centra EUROPE DIRECT Zadar građanima su dijelili EU publikacije te prigodne poklone i iznenađenja, a posjetitelji su se mogli okušati i u „kolu sreće“ u kojem nitko nije otišao „praznih ruku“. U skladu s proljetnom atmosferom okupljeni su imali priliku osvojiti i sadnice cvijeća koje su uzgojili učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića Zadar. Kod učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar posjetitelji su mogli izmjeriti tlak i glukozu u krvi te se osladiti domaćim fritulama koje su pripremili učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar.

Ovom događanju nije nedostajalo ni glazbene atmosfere. Za bogati glazbeni repertoar pobrinuo se DJ Elvis Papić, a glazbeni program upotpunio je i Zbor Gimnazije Vladimira Nazora koji je okupljenima otpjevao nekoliko pjesama.

Dio ovogodišnje proslave Dana Europe bio je i Volonterski centar Zadar koji je predstavljao aktivnosti koje provode s izbjeglicama iz Ukrajine te su zainteresirane uputili kako se i sami mogu priključiti aktivnostima podrške i solidarnosti.

Koordinator događanja, EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. U Hrvatskoj je 11 EUROPE DIRECT centara, a u 27 država članica preko 430 centara.

Dan Europe tradicionalno se slavi 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije.