07 Rujan 2023

Poziv na prijenos govora o stanju Unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen održat će 13. rujna 2023. godine govor o stanju Unije pred Europskim parlamentom u Strasbourgu.

Ovo će biti posljednja obraćanje u ovom zakonodavnom mandatu, uoči europskih izbora 2024. godine.

Za zainteresiranu javnost EUROPE DIRECT Zadar organizira i zajedničko praćenje govora u Dvorani 3 Centra za kreativne industrije (Put Murvice 3A, Zadar). Zbog organizacijskih potreba, sudjelovanje je potrebno prijaviti do utorka, 12. rujna 2023. godine na adresu e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Govor uživo možete pratiti i online na Facebook stranici centra EUROPE DIRECT Zadar, u srijedu 13. rujna od 9 sati s prijevodom na hrvatski jezik.

Svake godine u rujnu, predsjednica Europske komisije održava Govor o stanju Unije pred Europskim parlamentom, razmatrajući postignuća u protekloj godini, obraćajući se zajedničkim izazovima i predstavljajući prioritete za nadolazeću godinu, za Europu i šire. Ove godine datum je 13. rujna s početkom u 9 sati.

U svom govoru o stanju Unije za 2023., predsjednica Europske komisije von der Leyen iznijet će glavne prioritete i vodeće inicijative za nadolazeću godinu, nadovezujući se na uspjehe i postignuća Europske unije iz prošlih godina.

Proteklu godinu je na EU razini obilježila su događanja kao što su kreiranje mjera za suočavanje s energetskom krizom, rat u Ukrajini i prihvat izbjeglica te poticanje EU gospodarstva.