23 Prosinac 2023

Zadarski srednjoškolci sudjelovali na događanja “Moj EU glas!“ u Zagrebu

Cjelodnevno događanje „Moj EU glas“ održano je 19. prosinca 2023. godine u Kući Europe i Hrvatskom saboru u Zagrebu. Događanje su organizirali Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, 11 hrvatskih centara Europe Direct, među njima i zadarski te Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Na događanju je sudjelovalo više od pedeset mladih u dobi od 18 do 25 godina iz jedanaest hrvatskih županija, učenika, studenata i zaposlenih mladih ljudi, te njihovi nastavnici i profesori. Zadarsku županiju predstavljali su učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar Adrijan Milin, Toni Jurjević, Vice Klanac Masar, Lara Mrkela i Lara Kovačević, u pratnji nastavnice Dine Batur Potnar.

Prvi dio dana bio je posvećen upotrebi medija i medijskoj pismenosti, dok su drugi dio dana mladi proveli u Saboru.

Sudjelovanje zadarskih učenika koordinirao je EUROPE DIRECT Zadar, te je voditeljica centra Marija Dušević moderirala program u Hrvatskom saboru.

Cilj je bio uoči europskih izbora, koji će se održati u lipnju 2024. godine, približiti Europske izbore te rada Europske komisije i Europskog parlamenta u Hrvatskoj uz poticanje mladih na sudjelovanje u kreiranju europskih politika. Ujedno je održavanjem dijela događanja u Saboru sudionicima predstavljen i rad Hrvatskoga sabora s naglaskom na politike i inicijative za mlade.

U događanju su kroz izlaganja i razgovore s mladima sudjelovali Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljica Predstavništva Komisije i voditeljica medija, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, zastupnici u Saboru Marijana Balić, Sandra Benčić, Domagoj Hajduković, Andro Krstulović Opara i Davor Ivo Stier.  

Medije su mladima približili Miro Čabraja i Antonia Ćosić s Hrvatske radiotelevizije, zatim Damira Gregoret Bobić i Adrian De Vrgna s RTL Televizije, Jan Šnajder (FER - Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Matej Lončarić (RTL Televizija /Hrvatska udruga digitalnih izdavača – HUDI), Iva Nenadić (Fakultet političkih znanosti Sveučilište u Zagrebu), Marko Matijević (srednja.hr), Marijeta Nekić (HINA) i Domagoj Koprivnjak (TV Student).

Kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora sudionike je uvodno pozdravila zastupnica Marijana Balić naglasivši kako se danas nalazimo na prekretnici na kojoj mladi imaju i priliku i odgovornost oblikovati budućnost Europe i Hrvatske.

„Razmislite na trenutak kakvu budućnost želite graditi, kako želite utjecati na promjene u našem društvu.“ - pozvala je Balić dodavši kako ovaj susret nije samo formalne prirode već i simbol predanosti da se glasovi mladih čuju i imaju utjecaj, posebice u kontekstu takozvane super izborne godine 2024.  Pozvavši mlade da sudjeluju u izborima rekla je kako time doprinose oblikovanju politike današnjice, ali i postavljaju temelje za budućnost koja će imati duboki i trajni utjecaj na sve.

Svoj politički angažman i politički put kao i informacije o tome kako je biti saborski zastupnik s mladima su podijelili predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirodu Sandra Benčić, predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara.

Mladi su imali prilike razgovarati sa zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak, a pozdravne riječi ispred Sabora uputio im je zastupnik Davor Ivo Stier. Sudjelovali su i u radionici “Europski parlament i mladi“ koju su moderirali predstavnici Ureda Europskog parlament u Zagrebu i Stipe Španja iz Europe Direct centra Šibenik.

Sudionici su svojim pitanjima i raspravom sa zastupnicima pokazali najviše zabrinutosti za budućnosti mladih u kontekstu političke pismenosti naglasivši kako je taj dio slabo zastupljen u školskom kurikulumu. Osim toga pokazali su zanimanje za zaštitu okoliša, energetsku neovisnost, ali i za borbu protiv populizma u politici, na što su im zastupnici jasno poručili da se populizam najbolje sankcionira na izborima te rekli da je upravo sudjelovanje u izborima najbolji način uključivanja u političke procese, ali uz prethodno informiranje i edukaciju.

EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio sveeuropske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.