30 Rujan 2023

EUROPE DRECT Zadar i ove godije dio Europske noći istraživača

EUROPE DIRECT Zadar sudjelovao je u prvoj Europskoj noći istraživača u Zadru održanoj 29. rujna 2022. godine u Zadru u organizaciji Sveučilišta u Zadru.

Europska noć istraživača održana je u okviru projekta Reconnect science with the blue society - BLUE CONNECT čiji je glavni cilj prezentacija istraživanja i znanosti na razumljiv način, te poticanje uključivanja šire javnosti, a prvenstveno djece i mladih u znanost.

Događanje su u velikom broju posjetili predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci te njihovi nastavnici i roditelji. Posjetitelji su tako imali priliku posjetiti štandove iz raznih područja znanosti, od ekologije do medicine te se okušati u njihovim raznovrsnim aktivnostima.

EUROPE DIRECT Zadar sudjelovao je u događanju sa svojim informativnim i edukativnim EU publikacijama, ali i sa zabavnim aktivnostima pa su tako djeca imala priliku igrati prilagođenu verziju igre „Čovječe ne ljuti se“ na temu ekologije i bioraznolikosti.

Europska noć istraživača, najveće godišnje događanje za komunikaciju i angažman u području znanosti u Europi održavano je u 27 zemalja. Djeca, mladi i obitelji imali su priliku upoznati rad istraživača putem zabavnih aktivnosti kao što su znanstvene demonstracije, praktični eksperimenti, igre i natjecanja. Događanje, koje svake godine privlači više od jednog i pol milijuna posjetitelja, predstavlja raznolikost europskih istraživanja i inovacija, kao i njihov utjecaj na svakodnevni život građana, te približava znanstvenike javnosti kako bi se potaknulo zanimanje za istraživačke karijere, posebno među mladima.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova izjavila je: I ove se godine znanstveni svijet okuplja kako bi proslavio Europsku noć istraživača, potaknuo znatiželju posjetitelja i nadahnuo sljedeću generaciju potencijalnih znanstvenika. Pozivam vas da sudjelujete u tom jedinstvenom iskustvu kako biste otkrili čuda znanosti i učili od najpouzdanijih europskih istraživača.

Osim toga, u kontekstu Europske godine vještina, u okviru projekata Europske noći istraživača organiziraju se i istraživači u školama kojima se potiče interakcija između istraživača i učenika osnovnih i srednjih škola. Inicijativa će do kraja 2024. obuhvatiti više od 2400 škola i više od 224.000 učenika.